Vad är ett domännamn?

Ja, vad är egentligen ett domännamn?

Vissa säger domänadress eller bara domän medan andra säger www-adress eller URL? Domännamn är dock det korrekta att säga och ett domännamn är ett unikt namn för att hitta eller söka en hemsida/webbplats (eller e-postadress) på internet.

Alla hemsidor har en så kallad IP-adress som består av 4 nummer (0-255) med en punkt mellan varje nummer, t.ex. ”252.11.129.122” och det skulle vara oerhört svårt att hitta rätt på internet genom att behöva minnas IP-adresser.

Föreställ dig att alla platser på vår planet skulle vara beskrivna med koordinater för latitud och longitud och du skulle vilja förklara vart du har tillbringat din semester som ett exempel. Vem skulle förstå vart du har varit?

Av samma anledning som det finns gatuadresser, städer och länder finns det domännamn för IP-adresser.

Att komma ihåg www.google.se eller www.skatteverket.se är lättare än att komma ihåg IP-adresser som exempel på några hemsidor/webbplatser.

Efter den sista punkten i ett domännamn finns toppdomänen som visar vilket typ av domän man har. En toppdomän (TLD, top level domain) delas in i två grupper, generiska toppdomäner (gTLD) och nationella toppdomäner (ccTLD).

Generiska toppdomäner är inte kopplade till ett land, vilket alla nationella toppdomäner är. Generiska toppdomäner är com, net, org som några exempel. Nationella toppdomäner är kopplade till land eller andra geografiska områden och består av två bokstäver – se (Sverige), dk (Danmark) och au (Australien) som exempel.

Du kan läsa mer om domännamn på Internetstiftelsen i Sverige och mer om toppdomäner på Wikipediaoch Internetstiftelsen i Sverige

Administratör Nyheter 0 kommentarer

0 kommentarer